FKC

FKC

– Over FKC –

Wat is FKC?

FKC staat voor ‘Fundamentele Kinesiologische Communicatie’, een methode ontwikkeld door Dr. Kristien Mechelmans. Als FKC-hulpverlener ga ik fundamenteel kinesiologisch testend communiceren met jouw ‘wetende deel’. Het wetende deel is dat deel waar je je niet bewust van bent, maar waar alle info opgeslagen zit, een beetje vergelijkbaar met de harde schijf van je pc.

Waarom fundamenteel?

Allereerst omdat we met FKC eerst naar je fundament gaan kijken. Je kan het vergelijken met het fundament van een huis. Als het fundament niet in orde is, krijg je vroeg of laat allerlei problemen in huis. Alles start met een goed fundament. En dat is bij ons als mens ook zo. Voorts staat fundamenteel ook voor het werken, laag per laag zoals bij een ui, tot we de kernoorzaak van een klacht of probleem hebben aangepakt.

Kinesiologisch?

We werken met een spiertest waarbij we bij FKC gebruik maken van de pink-duim cirkel. Aan de hand van een zwakke of sterke spiertest kan de FKC-hulpverlener je klacht of probleem graderen en kan dus na verloop van tijd ook gekeken worden naar de vooruitgang van je klacht of probleem.

Waarvoor staat de ‘communicatie’?

Bij FKC verloopt de communicatie testend en wordt er dus gecommuniceerd met jouw wetende deel, het onbewuste, dat net zoals bij een ijsberg niet zichtbaar, maar wel heel bepalend is. Het topje van de ijsberg is zichtbaar, maar wat onder water ligt is minstens even belangrijk en ‘draagt’ de berg, bepaalt de berg. Zo is het dus ook bij ons als mens: het is vaak datgene dat we ‘verdrongen’ hebben of waar we ons niet meer bewust van zijn dat ons handelen, ons gedrag en onze keuzes bepaalt en dat ons dus ook kan belemmeren en klachten kan veroorzaken.

– FKC –

De 4 domeinen

Bij FKC worden de 4 domeinen gecheckt waarbinnen je problemen of klachten kan ontwikkelen: structureel, biochemisch, emotioneel en energetisch.

Op emotioneel vlak wordt gekeken naar je emoties, je denkpatronen, je beperkende overtuigingen. Hier komen ook relaties aan bod en trauma’s. We gaan kijken waar het trauma of de emotie vandaan komt en koppelen de invloed daarvan op je leven ‘los’ op een diep en wezenlijk niveau.

• Op energetisch vlak kijken we naar acupunctuurpunten en meridianen – zonder gebruik van naalden- alsook naar de chakra’s. Slaapproblemen kunnen hier bijvoorbeeld aan bod komen of de vraag ‘Wat is mijn pad? Wat kom ik hier doen?’ Vaak voelen mensen immers dat ze een andere weg dienen in te slaan, maar hebben ze totaal geen idee wat of hoe.

• Op biochemisch vlak kijken we met FKC naar de biochemische processen in je lichaam. Denk hierbij bv. aan tekorten of een teveel van bepaalde stoffen in je lichaam, spijsvertering, ontgiften, allergieën of intoleranties, hormoonhuishouding, anticonceptie enzomeer. De tekorten gaan we aanvullen met supplementen. Door het opsporen van het oorspronkelijke tekort, moet je met FKC niet elk systeem waar biochemisch iets fout loopt apart gaan corrigeren. Hierdoor beperk je drastisch het aantal supplementen dat je dient te nemen. Vaak moet je het supplement ook maar voor een korte tijd innemen, omdat we met FKC ook werken aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

• Op structureel vlak kan een FKC-hulpverlener oa. op een zachte manier wervels, schedel, bekken, ledematen… manipuleren. Ook ‘injuries’, oude kwetsuren die nog steeds een stressreactie veroorzaken in je lichaam, komen hier aan bod.

– Bijkomende info –

Nog even dit:

Met FKC kunnen we op alle mogelijke soorten klachten werken. We kunnen echter niet ‘alles’ aanpakken. Soms is er bijvoorbeeld echt wel onherstelbare schade en die kan natuurlijk niet terug gedraaid worden. Hoe dan ook, al tijdens de eerste sessie kan een FKC-hulpverlener je zeggen waarbij hij/zij je kan helpen, wat er kan aangepakt worden en wat niet, op welke termijn en waarvoor er eventueel een andere hulpverlener nodig is.

Voorbereiding

Ik wil erop aandringen om nog voor het eerste consult alvast het korte introductiefilmpje te bekijken (zie link hierboven). Verder is het ook aangeraden om enkele dingen uit te schrijven:

• je medische voorgeschiedenis (eventueel zelfs vanaf de geboorte, zeker als die ‘moeilijk’ verlopen is)

• je huidige klachtenlijst

• je medicatielijst